Cine ar putea rezista sa nu guste macar o feliuta din aceasta minunata si savuroasa painica. Este pufoasa si parfumata cu un gust dulceag si unde mai pui ce este facuta in casa, avantajul ca stii ce ai pus in ea. Buna simpla, la sandwichuri, prajita la micul dejun.....buna oricum doriti voi sa o savurati!
Ingrediente:
- 550gr. faina
- 300ml apa calduta (in cazul nostru folosim apa in care au fiert cartofi lasata pana devine calduta)
- 3lgte. zahar
- 6lg ulei/uleide masline
- 2lgte. sare
- 2lg drojdie uscata
- 300g cartofi albi
Curatam cartofi ii taiem cubulete si ii punem la fier in apa cu sare. Ii lasam sa fiarba pana sunt moi apoi scurgem lichidul !!!!(insa nu-l aruncam il pastram pentru paine lasandu-l sa se raceasca pana devine caldut) iar cartofi ii zdrobim si ii lasam si pe ei sa se racoreasca un pic.
Facem maiaua: amestecam drojdia cu 1 ligta. de faina, 3-4lg de apacalda si zaharul pana facem o past si o lasam acoperita pana creste face basicute.
Intr-un castron se pune faina peste care adaugam cartofi raciti si amestecam pana devine un aluat faramicios. Facem apoi in mijloc o gropita unde vom pune maiaua preparata mai sus, uleiul, sarea si incepem sa amestecam turnand putin cate putin apa pana formam un aluat moale si elastic ce nu se lipeste de maini.
Acoperim si dam la dospit 1 ora pana isi dubleaza volumul.
Cand e gata rasturnam aluatul pe masa de lucru impartim in doua in luam frumusel il punem in tava si ma lasam 3o min la dospit la fel pana isi dubleaza volumul.
DELICIOASA merita tot efortul.
Bon apetit!
Foarte buna, am folosit reteta cu ocaazia craciunului , si acum sint din nou la copt piine
RăspundețiȘtergere