Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
18 iunie 2012

Rum baba


O asa prajitura buna nu am mai mancat de mult! Pufoasa, racoritoare, bine insiropata....si usor de facut! Este acel fel de prajitura din care ai mai vrea , si ai mai vrea, si ai mai vrea...... Excelenta si unde mai pui ca este si de post!!(ca tot suntem in post){seamana tare mult cu savarina, insa muuuuullltt mai buna}!

Ingrediente:
(pentru 12 bucati)
  • 300g faina
  • 25g drojdie uscata
  • 165ml. apa minerala carbogazoasa
  • 1 lingura de zeama de lamaie
  • 45ml. ulei
  • 50 g zahar
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de la 1 lamaie
  • 1 lingura de esenta de vanilie
sirop:
  • 1 cana zahar (250 ml.)
  • 500ml. apa
  • esenta de rom sau rom veritabil
  • coaja rasa de lamaie
in plus:
  • 2-3 linguri de gem de caise pentru finisat
Preparare

Intr-un bol cernem faina impreuna cu sarea. Peste adaugam zaharul (50g), drojdia, coaja de lamaie, esenta si apa minerala amestecata cu 1 lingura de zeama de lamaie.


Amestecam aluatul bine si daca este nevoie mai completam cu apa (la mine a fost) pana obtinem un aluat lipicios si aici vine partea grea darn u imposibila, alutul fiind lipicios este cam greu de framantat. Cum scria si in reteta daca aveti masina de paine putei framnta acolo daca nu in mixer. Eu am framntat la mana ajutandu-ma de ulei, framntam puneam ulei framantam pana se incorpora uleiul iar adaugam putin. Desi in reteta scria 45ml eu am folosit 60ml ulei.
Dupa ce am framntat bine aluatul punem faina pe fundul vasului apoi punem alutul si preseram faina peste. Lasam la odihnit pana isi dubleaza volumul.
Dupa ce si-a dublat volumul facem bilute mici cu mainile infainate ca san u se lipeasca aluatul si punem bilutele in forma de briose BINE UNSA CU ULEI SI TAPETATA CU FAINA. Dupa ce am terminat lasam bilutele la crescut in forma la loc caldut.



In acest timp dam si drumul la cuptor ca sa se incalzeasca. Cand si-au dublat volumul bagam bilutele la cuptor si mai scadem putin temperatura 180grade si lasam la bronzat timp de 15min. In acest timp pregatim siropul: caramelizam zaharul apoi stingem cu apa si lasam pe foc pana se dizolva zaharul, apoi adaugam romul si coaja de lamaie, stingem focul, acoperim si lasam asa pana la folosire.

Imediat dupa ce s-au copt, prajiturile fierbinti se plonjeaza in sirop, tavalindu-le bine pe toate partile ca sa se imbibe bine cu sirop.



Le asezam pe un platou lasam la racit apoi bagam la frigider. Servim prajiturile foarte bine racite. !!!In reteta scria sa ungem suprafata cu gem de caise insa, euam ales sa pun pe prajiturica caise si piersici proaspete apoi un mot de frisca! Voi serviti cum va place oricum, sunt FANTASTICE!!!!!!!!!!!!!.




Daca doriti sa pregatiti varianta de dulce (din cartea The Cuisine of Italy, All Recipes): 300 de grame de faina, 10 grame de unt, 5 oua, 1 lamaie, 1 pahar de lapte cald, 1 lingurita de zahar, 25 de grame de drojdie, 1 praf de sare. Sirop si finisat: 300 de grame de zahar, 1 pahar de rom, lamaie, gem de caise.
Se spumeaza untul moale cu oale batute cu zaharul si sarea, se adauga faina, coaja de lamaie si drojdia dizolvata in laptele cald (sincer, mi se pare enorm de mare cantitatea de lichid fata de cea de faina, ar putea fi ok doar daca se folosesc numai galbenusurile si paharul cu lapte are doar 150 ml.). Se framanta pana cand se obtine un aluat elastic care se desprinde de peretii vasului, se lasa la crescut o ora si in rest exact cum am procedat eu mai sus.

Multumesc pentru reteta Laurei Laurentiu!

23 comentarii:

  1. Arata super si cred ca sunt foarte gustoase. Doar ca frisca nu e de post. Orice praf de frisca contine extract din lapte sau zer.
    Felicitari pentru asa bunatati.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai venit pe blog Carol.....gustoase, pufoase, aromate si usor de facut! Dca ar fi sa dam la o parte frisca si sa servim doar cu gem de caise cum am scris in reteta, atunci este de post! Te mai astept pe blog!

    RăspundețiȘtergere
  3. super,super,ce as infuleca vreo doua acuma,ca tocmai vin de la strand,si sunt infierbantata,,,,,yamiiiii,bune ar fi,dar am inghetata,,,hihi
    Pupp si o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  4. Mi-ai dat o idee grozava cu insiropatul... cred ca e o chestie foarte importanta ca prajiturile sa fie bine insiropate.
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  5. Vreau si eu una scaldata in sirop si cu multa frisca:).Arata tare delicioase!xoxo

    RăspundețiȘtergere
  6. bun, bun de tot! servesc si eu o bucatica pt. ca nu rezist tentatiei!

    RăspundețiȘtergere
  7. Vorba Mirelei, si eu as lua 2 pe loc...

    RăspundețiȘtergere
  8. Chiar ca seamana cu savarinele, imi plac foarte mult, iar denumirea este dragalasa :P
    Felicitari, ti-au iesit minunate!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc tuturor pentru aprecieri si commenturi. Ma bucur ca va place, este intradevar tare buna! Va servesc pe toti cu muuult drag!

    RăspundețiȘtergere
  10. De multa vreme ma gandesc sa fac si eu aceasta reteta iar acum m-ai convins! Le voi incerca cat de curand! Arata minunat!

    RăspundețiȘtergere
  11. Si pentru mine una,te roooog.Sunt tare frumoase.
    Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  12. Am vazut prajiturica asta facuta in mai multe feluri.N-am incercat-o pana acum fiindca nu aveam forme in ce sa le coc dar cum ai facut-o tu in forme de briose , as putea incerca.
    De mult poftesc la ea, de mult.
    Si ce se vede la tine in poze nu face decat sa-mi ''alimenteze'' pofta :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Ce bunatate ai facut tu aici... A mai ramas si ptr mine o portie?!
    Pupici

    RăspundețiȘtergere
  14. Dar ce ne-ai strans tu la desertul asta!Arata fain dar nu stiu daca ai pentru toata lumea:)

    RăspundețiȘtergere
  15. Absolut minunate, si daca sunt si cu rom , mmmmm... exact pe gustul meu .

    RăspundețiȘtergere
  16. Delicioase,mai ales cu muuuult sirop.Imi place varianta ta cu fructe proaspete si frisca!Pupici multi!

    RăspundețiȘtergere
  17. Multumesc tuturor pt. aprecieri si comentari. Sunt intradevar bune, pufoasesi se fac usor. Va servesc cu mare drag pe toti..;))))))) Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  18. Ce frumos se vede cum mustesc de sirop! Scoase din frigider, trebuie sa fie bestiale! Multumim de reteta!

    RăspundețiȘtergere
  19. aum ma duc sa fac , e si ziua baiatului meu ms pt idee

    RăspundețiȘtergere