Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
9 septembrie 2013

Gomboti/Galuste cu prune




Avem nevoie:

1/2 kg pulpa de cartofi
125 gr faina + putina faina pentru lucrat aluatul
1 ou
1/2 lingura de ulei
500 gr prune
2-3 linguri zahar


Pesmet

50 gr unt
150 gr pesmet
3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
si putina nuca fin macinata
2 plic zahar vanilat



Preparare


Cartofii trebuie sa fie un soi fainos. Se fierb cartofii (preferabil in coaja). Pulpa cartofilor se striveste ca pentru piure si se cantareste. Ingredientele date sunt pentru 1/2 kg pulpa de cartofi. Adaugam oul batut, faina, si uleiul. Se framanta bine. Atentie, aluatul va fi inca lipicios, nu trebuie sa va chinuiti sa faceti un aluat care se desprinde de pe maini.
Despicati prunele in doua pana la jumatate si scoateti samburele iar in locul lui se pune zahar (eu am pus zahar brun).
Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
Intr-o tigaie larga topiti untul, adaugati pesmetul, zaharul, zaharul vanilat si nuca macinata si prajiti la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit
Dati cu faina masa de lucru (eu folosesc hartie de copt). Dati forma de sul aluatului de cartofi si taiati in doua parti egale. Apoi fiecare parte iar in doua... si tot asa pana aveti 32 bucatele aluat.
Din fiecare bucatica de aluat formati bile. Asezati bila pe masa de lucru data cu fainasi ii dati forma de disc. Puneti cate pruna in mijlocul dicului si apoi sigilati bine aluatul in jurul prunei. Dati forma de bila.
* dati masa de lucru cu faina dupa fiecare gombot format, aluatul e putin lipicios
Cand ati modelat toti gombotii, asezati-i in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasati sa fiarba pana se ridica la suprafata, putin peste 5 minute. Atentie, gombotii se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
Scoateti gombotii (cate 2-3 o data) cu o paleta cu gauri si ii aruncati in pesmet. Scuturati tigaia cu miscari fata spate astfel incat gombotii sa se rostogoleasca si sa se acopere de pesmet.

Bun bun bun, dar parca niciodata nu sunt de ajuns!!!!




26 comentarii:

  1. Alice, mi-a fost dor de tine! ma bucur ca te-ai intors!

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit!!! Nu-s eu fan galusti de nici un fel, dar de dragul tau am sa pap una! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Sunt delicioase galustele cu prune,le ador!Pupici

    RăspundețiȘtergere
  4. Spre rusinea mea nu am facut, nu ca nu mi-ar place dar nu sunt specifice zonei, Sotul meu isi doreste sa manance dar cine le face?:)

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine ai revenit,tare dor mi-a fost de tine!
    Galustele sunt pe gustul meu!

    RăspundețiȘtergere
  6. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  7. Multumesc Flory, ma bucur ca iti sunt pe plac, te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nu-i nimic Teo, iti trimit eu la pachet cateva ;)))))

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc DiaMar, ma bucur ca iti plac......

    RăspundețiȘtergere
  10. Ai stiu tu ce reteta sa faci acum ca ai revenit, frumoasa si delicioasa alegere! :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Bună Alice!
    Arată delicios!!
    Îți mulțumesc de vizită și semnul
    lăsat la mine pe blog!
    O seară minunată îți doresc!
    Te îmbrățișez cu drag și te mai aștept!
    *ELENA*

    RăspundețiȘtergere
  12. Se pare ca ai revenit cu o reteta tare draga sufletului meu! :)

    RăspundețiȘtergere
  13. Wow, eu abia astazi am descoperit blogul tau si-mi pare rau ca nu am stiut de el, ai o multime de bunatati si retete delicioase aici!

    Galustele cu prune sunt musai pe lista de preferate!

    Pupici si iti multumesc pentru vizita! De azi sunt fanul tau ;)

    RăspundețiȘtergere
  14. O minunatie gombotii acestia ! Asa le zice pe la noi ! Tre buni mai sunt....
    Eu pun putina scortisoara si in mijlocul fructului....
    O toamna lunga si frumoasa iti doresc !

    RăspundețiȘtergere
  15. Multumesc Elena, ma bucur ca iti place……!!!

    RăspundețiȘtergere

  16. Ma bucur ca iti sunt pe plac Cristina, te mai astept!

    RăspundețiȘtergere
  17. Nu pot decat sa ma bucur Danutza, multumesc si te mai astept…Pupici!

    RăspundețiȘtergere
  18. Multumesc Sidy! Interesant si cum zici tu cu scortisoara la mijloc ;)

    RăspundețiȘtergere
  19. De acord cu tine - niciodata nu sunt de ajuns! Si eu pun in mijloc putin zahar amestecat cu scortisoara (cand nu uit), dar anul asta inca nu mi-am facut si mi-e tare pofta!

    RăspundețiȘtergere