Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
29 aprilie 2012

Crema de zahar ars


Un dulce din copilarie, (multumesc mamei pentru reteta :) ce se face foarte usor. Un dulce pe care il fac destul de des insa intotdeauna il savuram cu mare pofta.
Il putem numi cu usurinta dulcele perfect ;).




Ingrediente:
  • 8 oua
  • 1 litru lapte
  • 250 gr zahar pt. compozitia de oua si lapte
  • 150 gr zahar pentru caramel
  • 3 pliculete de zahar vanilinat
  • 1 esenta rom
Preparare

Incepem prin a pune cele 150g zahar la caramelizat la foc mic intr-o craticioara de vreo 2litri.


Cand incepe sa capete culoare maroniu auriu si zaharul este topit tot luam de pe foc (nu trebuie sa fie caramelul foarte inchis la culoare altfel devine amar) si cu ajutorul unei manusi de bucatarie sau prosop uscat incepem sa rotim vasul cu caramel pe toate partile pana cand pereti vasului sunt bine tapetati cu zahar topit, apoi lasam la rece timp de aprox 1 ora sau pana ce incepe sa trosneasca compozitia si crapa usor.


Cat sosul caramel se odihneste preparam crema de oua cu lapte. Punem laptele intr-o craticoara adaugam peste cele 250g de zahar, zaharul vanilinat, romul si punem la foc mic amestecand mereu pana ce zaharul este complet topit, lasam la racit cat sa fie doar caldut laptele (ca de paine). Spargem ouale intr-un bol apoi le batem usor ca pentru omleta si le adaugam peste lapte caldut. Toata aceasta compozitie o turnam in vasul tapetat cu caramel si dam la cuptor timp de 45-60 min. primele 15 minute foc mai mare apoi foc domol. !!! de obicei vasul cu crema de zahar ars il pun la cuptor intr-un alt vas cu apa fierbinte cat sa acopere vasul cu crema.


Cat sta la cuptor este bine sa mai verificam crema sa nu scada apa sau cumva sa ardem crema!.
Scoatem din cuptor si lasam la racit apoi dam la frigider cateva ore sau peste noapte daca mai aveti rabdare. Serviti alaturi de frisca inghetata sau ce va mai pofteste voua inima.
Sa aveti pofta!


8 comentarii:

  1. Sunt o pofticioasa:)Atunci cind pregătesc tort cu crema asta de zahăr,prefer crema si altcineva mănâncă blatul se tort!Foarte delicioase!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai nu prea te poti abtine la ce buna este, ispita este mare. Multumesc Paradis!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mama ni-l pregatea cand eram copii! Din pacate eu il fac destul de rar (nu stiu de ce?!), dar cand il fac... nimic nu ramane! :)
    Pup

    RăspundețiȘtergere
  4. Desertul copilariei pentru multi, nu are cum sa ramana ceva caci este tare bun, un dulce de 10! Pup si eu Simona!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar ca dulcele perfect!ne place foarte,foarte mult:D

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc Sisters'Kitchen. Ma bucur tare mult ca suntem de aceeasi parere.

    RăspundețiȘtergere
  7. copii mei ma tot bat la cap sa fac ceva dulce .acum stiu ce sa fac .ms pentru idei

    RăspundețiȘtergere
  8. Draga Anonim ma bucur ca am putut fi de ajutor, ai ales un desert minunat. Eu iti multumesc!

    RăspundețiȘtergere