Click Here For Free Blog Templates!!!
Blogaholic Designs
23 aprilie 2012

Tort duo mousse


Un tort special pentru zile speciale! Daca vrei sa-i surprinzi pe cei tragi cu un dulce de 10 atunci incearca acest tort. Un tort bun plin de aprecieri vizuale si gustative, aprecieri venite din partea celor ce l-au savurat cu mare mare pofta. Ca sa te convingi de ceea ce spun, trebuie incercat!!


Ingredientele sunt pentru o tava cu diametru de 26cm:


pandispan:
•4 oua
•120 gr zahar
•100 gr faina
•20 gr cacao
•un varf sare

Mousse fructe de padure:
•200 gr fructe de padure
•120 gr zahar
•8 gr gelatina ( 4 foi)
•350 ml frisca

Mousse frisca si crema de whisky
•4 galbenusuri
•50 gr zahar
•60 ml lapte
•10 gr gelatina (5 foi)
•50 ml crema de whisky bailey’s
•400 ml frisca
•1 baton vanilie

Sirop:
•200 ml apa
•100 gr zahar
•4 linguri crema de whisky bailey’s

Glazura
•175 gr apa
•150 gr frisca lichida
•225 gr zahar
•75 gr cacao
•8 gr gelatina ( 4 foi)

Preparare


pandispan

Mixam ouale intregi cu zaharul pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.
Amestecam faina cu cacaoa, o cernem si o adaugam treptat mixului de oua si zahar, avand grija sa amestecam cu foarte multa atentie, de jos in sus.
Tapetam forma de 26cm cu unt si faina si adaugam aluatul de pandispan. Il coacem la 170°C, cuptor preincalzit, pentru 20 minute. Il scoatem din cuptor, il lasam sa se raceasca dupa care il scoatem din forma si il taiem in doua foi de circa 1 cm fiecare.



mousse fructe de padure

Puteti folosi orice tip de fructe de padure ( mure, zmeura, fragi, afine, etc). Punem folie de gelatina/gelatina la inmuiat in apa rece pentru 10 minute.
Punem pe foc mic, intr-o craticioara, fructele de padure amestecate cu zaharul. Amestecam pana ce zaharul este complet topit si fructele devin moi. Atentie mare sa nu fiarba!!
In acest moment, stingem focul si mixam la robot fructele pana obtinem un piure pe care-l strecuram uterior ca sa eliminam samburii fructelor.
Punem din nou pe foc piureul obtinut pentru inca 2-3 minute maxim, pana se incalzeste foarte bine. Trebuie sa avem grija sa nu fiarba absolut deloc ci doar sa fie incalzit bine astfel incat sa se poate topi gelatina.
Adaugam gelatina stoarsa bine si amestecam. Lasam piureul sa se raceasca.
Mixam frisca foarte bine iar cand piureul de fructe este rece il adaugam peste frisca si amestecam pana la omogenizare.




Punem pe o farfurie plata tapetata cu hartie de copt un cerc detasabil de 15 cm diametru si il umplem cu mousseul obtinut.
Acoperim forma cu folie de aluminiu si o bagam la congelator pentru 1 ora.
!!! eu nu am avut un cerc detasabil si am improvizat. Dintr-un carton am taiat o bucata cat sa iasa un cerc cu diametrul de 15cm, apoi am imbracat in staniol.



mousse frisca si crema de whisky

Punem la inmuiat foile de gelatina in apa rece pentru 10 minute.
Punem intr-o craticioara, pe foc mic, laptele si il lasam sa se incalzeasca foarte bine. Stingem focul si adaugam un baton de vanilie despicat pe lungime si crema de whisky.
Lasam laptele acoperit pentru 5- 10 minute dupa care eliminam batonul de vanilie.
Mixam galbenusurile amestecate cu zaharul pana isi dubleaza volumul si se deschid la culoare.
Adaugam laptele peste galbenusuri, amestecam bine si punem din nou craticioara pe foc pentru cca 3-4 minute sau pana cand crema incepe sa se ingroase putin.


Atentie mare sa nu fiarba!!
Stingem focul, adaugam foile de gelatina bine scurse de apa in care au stat si lasam mousse-ul sa se raceasca.
Cand s-a racit, il adaugam peste 400 ml frisca mixata foarte bine si amestecam,

sirop

Punem intr-o craticioara , pe foc mic, apa amestecata cu zaharul si lasam pana ce zaharul este complet topit.
Stigem focul, adaugam 4 linguri de crema de whisky si il lasam sa se raceasca.


asamblare tort


Punem o foaie de pandispan pe platoul pe care vom servi tortul. o insiropam cu siropul rece si o ungem cu 1-2 linguri de mousse de frisca.
Scoatem mousseul de fructe de padure de la congelator si il rasturnam exact in centrul foii de pandispan,
Montam in jurul blatului un cerc detasabil de 26 cm, astfel incat intre cerc si foaie sa ramana un spatiu de 0,5 cm.
In acest fel dupa ce vom adauga mousseul de frisca, blatul de cacao va fi acoperit complet si nu se va mai vedea la final. Vom obtine un tort alb alb.
Punem de jur imprejurul mousse-ului de fructe de padure, mousseul de frisca iar ulterior ii acoperim si partea superioara cu mousse de frisca, !!! pentru ca blatul a iesit genial de bun si pufos cea de a2a partedesi nu scrie eu a folosit-o am puso peste mousseul de frisca aici am gresit nu prea trebuia caci astfel nu am mai avut o "glazura de oglinda" data viitoare voi face cum trebuie.
Nivelam cat putem de bine suprafata tortului, acoperim cercul cu folie de aluminiu si il bagam la congelator pentru 1-2 ore.


glazura oglinda

Punem la inmuiat foile de gelatina in apa rece pentru 10 minute. Amestecam intr-o craticioara, apa cu zaharul, frisca si cacaoa. Punem craticioara pe foc mic pana ce zaharul este complet topit.
Glazura trebuie sa fie fierbinte dar in nici un caz sa nu fiarba!!
Stingem focul, adaugam foile de gelatina stoarse bine si strecuram glazura ca sa eliminam eventualele brobonele de cacao ramase. O lasam sa se raceasca si apoi o bagam la frigider pentru 30-35 minute. In momentul in care consistenta devine lejer mai densa, dar este inca lichida, putem sa o folosim.
Scoatem tortul din congelator, ii tamponam usor suprafata cu un servetel absorbant de bucatarie si il asezam pe un gratar. Gratarul il asezam in tava de la cuptor pentru ca glazura este lichida iar excesul va curge in tava.
Turnam cu grija glazura pe intreaga suprafata a tortului si pe margini si nu o mai atingem cu absolut nimic dupa accea. spre rusinea mea euu aici am cam gresit pentru ca nu am urmat intocmai pasi, insa voi faceti cum scrie oricum si fara aceasta glazura perfecta a fost la fel de bun!
Curatam cu grija platoul si bagam tortul la frigider pana a doua zi.
A doua zi il ornam dupa cum dorim si servim cu mare pofta incredibil de bun!




yummy....


Multumesc pentru reteta Laurei Adamache!

4 comentarii: