1/2 kg pulpa de cartofi
125 gr faina + putina faina pentru lucrat aluatul
1 ou
1/2 lingura de ulei
500 gr prune
2-3 linguri zahar
Pesmet
50 gr unt
150 gr pesmet
3 linguri zahar
1 lingurita scortisoara
si putina nuca fin macinata
2 plic zahar vanilat
Preparare
Cartofii trebuie sa fie un soi fainos. Se fierb cartofii (preferabil in coaja). Pulpa cartofilor se striveste ca pentru piure si se cantareste. Ingredientele date sunt pentru 1/2 kg pulpa de cartofi. Adaugam oul batut, faina, si uleiul. Se framanta bine. Atentie, aluatul va fi inca lipicios, nu trebuie sa va chinuiti sa faceti un aluat care se desprinde de pe maini.
Despicati prunele in doua pana la jumatate si scoateti samburele iar in locul lui se pune zahar (eu am pus zahar brun).
Puneti o oala mai mare plina cu apa pe foc si aduceti la fierbere. Cand clocoteste dati focul pe mic, astfel incat apa sa ramana fierbinte.
Intr-o tigaie larga topiti untul, adaugati pesmetul, zaharul, zaharul vanilat si nuca macinata si prajiti la foc mediu, amestecand constant pana pesmetul e usor prajit
Dati cu faina masa de lucru (eu folosesc hartie de copt). Dati forma de sul aluatului de cartofi si taiati in doua parti egale. Apoi fiecare parte iar in doua... si tot asa pana aveti 32 bucatele aluat.
Din fiecare bucatica de aluat formati bile. Asezati bila pe masa de lucru data cu fainasi ii dati forma de disc. Puneti cate pruna in mijlocul dicului si apoi sigilati bine aluatul in jurul prunei. Dati forma de bila.
* dati masa de lucru cu faina dupa fiecare gombot format, aluatul e putin lipicios
Cand ati modelat toti gombotii, asezati-i in apa care fierbe (dar nu clocoteste) si lasati sa fiarba pana se ridica la suprafata, putin peste 5 minute. Atentie, gombotii se pot lipi usor de fund, asa ca scuturati usor oala din cand in cand.
Scoateti gombotii (cate 2-3 o data) cu o paleta cu gauri si ii aruncati in pesmet. Scuturati tigaia cu miscari fata spate astfel incat gombotii sa se rostogoleasca si sa se acopere de pesmet.
Bun bun bun, dar parca niciodata nu sunt de ajuns!!!!
Alice, mi-a fost dor de tine! ma bucur ca te-ai intors!
RăspundețiȘtergereMultumesc frumos Adnia
RăspundețiȘtergereBine ai revenit!!! Nu-s eu fan galusti de nici un fel, dar de dragul tau am sa pap una! :)
RăspundețiȘtergereSunt delicioase galustele cu prune,le ador!Pupici
RăspundețiȘtergereGrozava reteta!
RăspundețiȘtergereSpre rusinea mea nu am facut, nu ca nu mi-ar place dar nu sunt specifice zonei, Sotul meu isi doreste sa manance dar cine le face?:)
RăspundețiȘtergereBine ai revenit,tare dor mi-a fost de tine!
RăspundețiȘtergereGalustele sunt pe gustul meu!
Un desert foarte bun, Alina!
RăspundețiȘtergereMultumesc Simona!
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereMultumesc Flory, ma bucur ca iti sunt pe plac, te mai astept!
RăspundețiȘtergereMultumesc Haplea!
RăspundețiȘtergereNu-i nimic Teo, iti trimit eu la pachet cateva ;)))))
RăspundețiȘtergereMultumesc DiaMar, ma bucur ca iti plac......
RăspundețiȘtergereMultumesc Gabriela!
RăspundețiȘtergereAi stiu tu ce reteta sa faci acum ca ai revenit, frumoasa si delicioasa alegere! :)
RăspundețiȘtergereMultumesc Paula ;))))
RăspundețiȘtergereBună Alice!
RăspundețiȘtergereArată delicios!!
Îți mulțumesc de vizită și semnul
lăsat la mine pe blog!
O seară minunată îți doresc!
Te îmbrățișez cu drag și te mai aștept!
*ELENA*
Se pare ca ai revenit cu o reteta tare draga sufletului meu! :)
RăspundețiȘtergereWow, eu abia astazi am descoperit blogul tau si-mi pare rau ca nu am stiut de el, ai o multime de bunatati si retete delicioase aici!
RăspundețiȘtergereGalustele cu prune sunt musai pe lista de preferate!
Pupici si iti multumesc pentru vizita! De azi sunt fanul tau ;)
O minunatie gombotii acestia ! Asa le zice pe la noi ! Tre buni mai sunt....
RăspundețiȘtergereEu pun putina scortisoara si in mijlocul fructului....
O toamna lunga si frumoasa iti doresc !
Multumesc Elena, ma bucur ca iti place……!!!
RăspundețiȘtergere
RăspundețiȘtergereMa bucur ca iti sunt pe plac Cristina, te mai astept!
Nu pot decat sa ma bucur Danutza, multumesc si te mai astept…Pupici!
RăspundețiȘtergereMultumesc Sidy! Interesant si cum zici tu cu scortisoara la mijloc ;)
RăspundețiȘtergereDe acord cu tine - niciodata nu sunt de ajuns! Si eu pun in mijloc putin zahar amestecat cu scortisoara (cand nu uit), dar anul asta inca nu mi-am facut si mi-e tare pofta!
RăspundețiȘtergere